English translation of this blogpost is found here.
Det har lenge vært på tide å gjøre noe med bananene, de er overmodne igjen. Dessuten skal jeg holde foredrag om grunnforskning og frie kaker for de ferske ernæringsstudentene. Da passer det å ha med kake. En banansjokoladekake i langpanne ble det denne gangen. Banan inneholder mye fiber, og er derfor godt egnet til å bake frie kaker. Oppskriften er nok til ca 10 personer. (Siden vi har ca 40 ferske ernæringsstudenter på Universitetet i Oslo, doblet jeg oppskriften, stekte den i en større langpanne (24×35 cm) og regnet med at alle er kledelig beskjedne og tar passe stor bit av kaken…:-). Og ja, kaken falt i smak hos studentene!)
150 g kokte kikerter (gjerne fra boks)
260 g overmoden banan uten skall
110 g olje
150 g sukker
1/2 ts salt
1 ts natron
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
150 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
35 g kakao
Sett stekeovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne, 18×24 cm. Kjør erter, banan, olje og sukker i blender til det blir en jevn krem. Vei opp mel og kakao, og ha i salt, natron, bakepulver og vaniljesukker. Bland godt sammen i en egen bolle. Hell banan og ertekremen over melet og bland sammen til alt er godt blandet men ikke lenger. Hell røren over i langpannen. Stek kaken ved 180 gC i 30-35 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken. Vend kaken opp ned på et egnet kakefat og trekk av bakepapiret.
Glasur:
125 g nesquick sjokoladepulver
1 ts vaniljesukker
25 g vann
50 g olje
Rør sammen sjokoladepulver og vann. Rør inn oljen litt etter litt med en visp eller miksmaster. Sjokoladepulveret inneholder lecitin som er et emulsjonsmiddel. Det gjør at ganske mye olje kan blandes inn i glasuren. Fordel glasuren utover kaken. Bruk en gaffel til å lage mønster i glasuren. Sjokoladepulver inneholder mye sukker, så her trenger du ikke å tilsette melis.
Denne kaken er glutenfri, melkefri, eggfri og dermed vegansk. Hvis du tåler hvete kan du erstatte rismelet med like mye hvetemel. Hvis du ikke har tid til å bake akkurat når bananene er passe overmodne, kan du skrelle dem før du putter dem i fryseren for senere bruk.
Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 5. mars 2013
Kan denne lages kvelden før selskapet?
Ja det skulle gå fint. Den holder seg bra i flere dager.
Anne S
Hei! Takk for fine oppskrifter 🙂 Har du et tips hvis man ønsker denne kaken sukkerfri? Er ikke fan av erstatninger, syns de smaker for kunstig. Takker for svar 🙂
Hei igjen
Jeg må innrømme at jeg ikke har så mye erfaring med å fjerne sukker helt. Det skjedde en gang ved et uhell, og da blogget jeg om hva sukker gjør i kaker. Sukker binder vann, og gjør kaken luftig.
I akkurat denne kaken, banansjokoladekake, er det mye søtsmak i de mest modne bananene, så det er nok helt sikkert mulig å kutte noe ned på sukkermengden her hvis du har skikkelig mørke bananer (med svart skall).
Kikertene bidrar også til å stabilisere blodsukkeret, så selv om kaken inneholder sukker, vil ertene motvirke noe av effekten i forhold til blodsukkerstigningen som kommer etter å ha spist.
Du kan eventuelt også forsøke å erstatte sukkeret med dadler, som jo er en naturlig kilde til sukker. Jeg regner at dadler inneholder 70% sukker i form av fruktose og glukose, så jeg øker gjerne mengden dadler hvis jeg gjør et slikt bytte, men her kan du kanskje nøye deg med 1:1, og ta like mye dadler som sukker. Du kjører selvsagt dadlene i blender sammen med ertene og bananene, til alt blir helt finmost. Jeg kan tenke meg at konsistensen blir litt tyngre enn om du bruker vanlig sukker, så kanskje lurt å prøve med en liten porsjon først?
Lykke til,
Anne S
Hei.
Oppskrifta fann eg i magasinet Bake og eg vart fasinert. Eg har ei venninne som for tida går på ein diett utan egg, meieriprodukt og mjøl. Då var det spennande å prøve noko som ho også kunne ete. Eg lagde 20 muffins av denne røra, og fekk masse skryt. Dei gjekk ned på høgkant. Veldig moro å prøve noko nytt. Eg kjem heilt sikkert til å prøve andre oppskrifter også. Flott jobb du gjer, godt med nokon som eksperimenterer. Takk for at du prøver ut og viser veg.
Hei
Hyggelig å høre at du likte oppskriften! Jeg er enig i at det er morsomt å forsøke noe nytt. Det er en av de tingene jeg håper å inspirere til gjennom bloggen, og for så vidt også spalten i Bake. Hvis man forstår hva de ulike ingrediensene gjør i en oppskrift, er det også lettere å gjøre endringer uten å risikere at resultatet blir fiasko. Jeg har skrevet en del om kakekjemi i boken min “Frie kaker. Kunsten å lage supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker”. Boken finnes på biblioteket og er også fortsatt i salg.
Anne S
Lagte denne kaka i går saman med mora mi, medan eg fortalde at eg har blitt veganar, noko som umiddelbart forårsaka at ho blei skeptisk då ho plutseleg innsåg at kaka korkje inneheld egg eller mjølk. Men kaka har nok allereire blitt ein favoritt hos familien, og me kjem nok til å baka ho mange gonger til. Takk for veldeg fin oppskrift! Eg og mora mi gler oss mykje til å prøva fleire av oppskriftane dine!
Hei igjen
Hyggelig å høre at kaka falt i smak! Det er klart at å bestemme seg for å bli veganer betyr at man må tenke nøyere over hvordan man spiser og hvordan maten skal lages. Men det er veldig mye godt man kan bake uten både egg og melk. Det blir selvsagt litt mer utfordrende om du samtidig skal unngå hvetemel, men jeg mener jeg har vist både med boken “Frie kaker. Kunsten å bake supergode kaker uten melk, mel, egg, sukker” og bloggen at det heller ikke er en hindring for å lage gode kaker. Jeg håper du og moren din finner flere gode oppskrifter på bloggen (og kanskje også skaffer dere boken) og også får frimodighet til å prøve ut egne ideer. Boken inneholder en god del informasjon om bakekjemi, som gir mer bakgrunn for å eksperimentere selv. Lykke til!
Anne S
Tilbakeping: Ruffled birthday cake - Minh Cakes Zürich
Kan jo misforståes ellers, i butikken veier vi jo banane med skall :-). Mange oppgir bare 1 banan eller 1 appelsin i oppskriftene sine, men det blir jo ikke nøyaktig. Jeg vil jo at de som prøver etter meg skal ha best mulig sjanse til å lykkes med baksten…:-)
Anne S
Hehe, det er så gøy at du skriver “banan uten skall”. 😀
Denne skal jeg jammen lage nå, ser kjempegod ut!!
Jeg er så glad for at det fins damer som deg Anne, som baker og eksprimenterer uten egg, melk og gluten og attpåtil kan forklare hva som fungerer og hvorfor. Da kan jeg kanskje begynne å eksprimentere litt selv når jeg faktisk skjønner hva som skjer 🙂 Boken din er på vei til meg i posten så gleder meg til å ta fatt på den etter påskeferien.
Det hørtes utrolig spennende ut med matpannekaker a la Inger – for meg som er en pingle på å teste ut: har du lyst å blogge et innlegg med lunsjmat uten “alt”, f.eks matpannekaker?
Håper du har en herlig påske 🙂
Hei igjen
Takk for hyggelig tilbakemelding :-). Målet mitt er jo at også andre tør å eksperimentere mer, med hjelp av bedre forståelse av de kjemiske prosessene som skjer når man baker. Håper du liker boken. Tror du vil finne en god del nyttig informasjon der, selv om ikke alle oppskriftene er fri både for egg, melk og gluten på en gang. Jeg har fått flere tilbakemeldinger på at folk har brukt boken som utgangspunkt for mer frimodig omgang med ingrediensene for å tilpasse bakingen egne behov. Når det gjelder Ingers matpannekaker, er tipset mottatt. I boken vil du finne oppskrift på eple-pakoras, og det likner litt på det Inger skriver at hun har gjort. Men jeg lager gjerne et blogginnlegg spesielt om dette. Skal se hva jeg får gjort i påsken. Trenger dagslys for å få tatt OK bilder…:-).
Anne S
Hjelpes, den ser sinnsykt fristende ut! :DD
Tipper studentene dine digger å ha deg som lærer 😉
He, he :-). ER nok ikke hverdagskost dette. De fleste av studentene vet nok ikke at jeg baker.
Anne S
Hei,
Jeg mente ikke å si at kokeboken ikke var ideell for folk med flere allergier, langt ifra. Bare at noen oppskrifter (særlig under en kategori) inneholdt noe jeg var allergisk for, og takket være at oppskriften ble nevnt på bloggen i form av et annet bakeverk, og andre oppskrifter her kan jeg se mulighetene for å lage det i boken på tross av at jeg er allergisk for noe i noen oppskrifter. Regner med at kokeboken min bare får mer og mer post-it lapper med tillegg og tips fra bloggen. Det er veldig fint. Jeg pleier alltid å anbefale boken til folk med allergier, nettopp fordi mange andre allergi kokeboker totalt ignorer det faktum at folk ofte har flere allergier, er veganere, har kryssallergier o.l. Kaker er alltid det første ikke allergikere tror jeg ikke kan spise så mange blir nysgjerrig når de ser boken på kjøkkenet mitt. Det er jo flere som blir interessert i sukkerfrie, melkefrie eller glutenfrie oppskrifter så det er fint sånne kokebøker eksisterer.
Nå har jeg laget kaken og den ble kjempegod! Skjønner godt det ble nok til alle dine studenter for den ble utrolig mektig. Mulig jeg brukte litt grovere rismel (usikker, de hadde bare en type), men det funket helt fint. Var litt vanskelig å finne smakløs olje her, men endte med ricebran oil som funket veldig bra. Vaniljesukker finnes heller ikke her, så jeg brukte vaniljeessens. Fant bare 99% kakao, så endte opp med litt melis i glasuren. Kaken falt i veldig god smak hos de jeg lagde den for. Den var også utrolig enkel å lage. Har man ikke blender, kan man lage kremen med stavmikser. Elsker jeg har en ny kake jeg kan ta med når jeg vil lage noe litt søtere enn det jeg er vant til å lage. Mange liker jo sjokolade.
Besan bruker jeg allerede veldig mye. Besan pannekaker (kikertemel blandet med litt vann, bittelitt olje og krydder samt ferske urter, hvitløk, løk, grønnsaker, hva man vil) er kjempegodt og utrolig enkelt å lage. Tar det ofte med som lunsjmat. Og noe som alltid faller i smak hos ikke allergikere. Skal ta en titt på kikerte oppskriftene dine!
Ha en fin helg!
Tusen takk for at du legger ut så mange fine oppskrifter! Jeg har både egg og hvete allergi, spiser ikke svin og er sensitiv til melk så å kunne bake alt mulig likevel er helt fantastisk! Jeg har kokeboken din også, men der behandles de ulike allergiene mer hver for seg, så det er fint å kunne komme på bloggen og finne supplementer til boken og nye oppskrifter! Akkurat nå oppholder jeg meg i India der glutenfrie mel blandinger er et ukjent konsept. Her er de kake gale og for dem å ikke kunne spise kaker virker som slutten på alt som er godt ved tilværelsen. Jeg har prøvd å finne noe jeg kan bake for å vise dem alt det går helt fint, men uten ting som havregryn, glutenfritt mel og en del andre ting har det vært vanskelig. Nå har jeg denne kaken som ser knallgod ut og der alt finnes i butikkene! Hurra! Gleder meg til å prøve den ut. Håper det går greit at matoljen de har ikke helt er som rapsolje og lignende oljer hjemme i Norge.
Hei igjen
Takk for hyggelig kommentar. Når det gjelder boken, er registeret ganske brukbart for å finne kaker som er fri for flere enn en ting. Det er nemlig mange av oppskriftene gjennom hele boken som både er glutenfri og melkefri, både eggfri og melkefri osv, og oversikten finner du i registeret bakerst. Det er det flere som kanskje overser i første omgang. Det står jo også kommentarer under mange av oppskriftene om at kaken også er fri for egg (hvis den står i kapitelet for melkefri). I kommentarene kommer jeg også i noen tilfelle med forslag til hva man kan bruke som alternative ingredienser. Bloggen er tenkt som supplement til boken, og gir meg også en mulighet for å kommunisere med lesere av boken.
Du er heldig som er i India. Selv om det er mangel på glutenfrie melblandinger som sådan, er det jo masse andre muligheter. Jeg har hatt veldig mye nytte av innsikt jeg har fått gjennom å lære meg å lage indisk vegetarmat. Kikertemel (Besan eller gramflour) er jo en kjempefin glutenfri ingrediens for eksempel. Tipper du får tak i finmalt rismel (så finmalt som overhode mulig er best, indisk rismel kan være ganske grovmalt). Matoljen i India er sikkert helt OK, bare den ikke har for sterk egen smak. Hvis du ser etter på bloggen, har jeg flere oppskrifter som likner på denne, der kokte kikerter og rismel er bærende ingrediens. Lykke til!
Hilsen Anne
PS Ser at du forsker på sykdommen vår også, eller i alle fall autoimmune sykdommer…
Hei igjen
Hyggelig at du liker kakebloggen! Og ja, jeg forsker også på immunforsvaret og autoimmune sykdommer (iallefall multippel sklerose). Faktisk har jeg begynt å blogge om det også, etter at jeg har fått så mye erfaring med kakeblogging. Sjekk ut immunglimt.no hvis du er interessert.
Anne S
Fin matblogg, med kreative oppskrifter for oss som ikke tåler diverse 🙂
Åååå, den så god ut, må prøves 🙂
Nå har jeg også fått kjøpt kokeboken din, masse jeg gleder meg til å prøve der også. Så takk for masse inspirasjon.
Hyggelig å høre begge deler. Er veldig fornøyd med denne kaken selv. Er i slekt med Askeladdens sjokoladekake i “Frie kaker”, men der brukte jeg gulrot og aprikos istedet for kikerter som her. Og heller ingen anbefaling om å bruke overmodne bananer. Har nok først nylig skjønt hvor verdifulle de svarte bananene er for baking…:-)
Anne S