Jeg har fått tips fra en kollega om en super oppskrift fra David Lebovitz på “Salty Chocolate Chip Tahini Cookies“. Oppskriften inneholder det meste, men jeg lurer selvsagt på om jeg kan lage disse cookiesene uten gluten, egg og melk. Veganske, glutenfrie cookies altså.
Jeg satser på å bruke urad kakehummus som eggerstatning. Den kan lages rett før bruk. Det tar ca 30 minutter å koke uradlinsene, og deretter et par minutter å kjøre dem til fin mos i blenderen. Hvis du tar utgangspunkt i 100 g uradlinser, får du omtrent 300 g ferdig kakehummus. Det du ikke bruker til cookies nå, kan fryses og brukes senere. Urad-linser uten skall er vanlig ingrediens i indisk matlaging, og du får tak i dem i de fleste innvandrer-grønnsakforretningene.
Her har jeg brukt en blanding av finmalt rismel og teff. Da inneholder cookiesene enda litt mer fiber, siden teff er et fullkornsmel. Du kan helt sikkert bruke andre glutenfrie melslag her, bare de er tilstrekkelig finmalt.
Oppskriften gir ca 24 ganske store cookies.
Du trenger:
100 g kokosfett, smeltet over vannbad
120 g tahini, godt omrørt
100 g sukker
90 g brunt sukker
115 g urad kakehummus
1 ts vaniljesukker
90 g rismel
50 g teffmel (eller annen glutenfri meltype)
¾ ts bakepulver
1 ts finmalt havsalt
200 g mørk sjokolade i biter
Knust flaksalt
Slik gjør du
Smelt fettet over vannbad. Rør inn tahini, urad-kakehummus, sukker og salt.
Bland godt, gjerne med miksmaster, til deigen blir ganske fast og litt seig.
Vei opp melet og bland inn vaniljesukker og bakepulver. Ha i hakket sjokolade og elt sammen med tahini-deigen.
Legg et flak med plastfolie på kjøkkenbenken, fordel halvparten av deigen på folien og form en avlang pølse ved å brette folien rundt deigen. Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen.
Legg deigrullene i kjøleskap over natt, eller i fryser i minst 30 minutter.
Sett stekeovnen på 160 gC.
Legg et rent bakepapir på en stekeplate. Skjær ca 1,5 cm tykke skiver av deigrullen og legg skivene med god avstand på brettet. Det skal bli ca 12 skiver av en rull.
Sett stekebrettet i stekeovnen og stek kakene i 6 minutter (sett på stoppeklokke). Ta brettet ut av ovnen, snu det og sett det inn i ovnen igjen. Stek kakene i 6 minutter til (sett på stoppeklokke).
Ta kakene ut av ovnen, og strø litt flaksalt på hver av dem, mens de fortsatt er helt varme. Avkjøl cookiesene helt før du serverer dem.
Kakene holder seg godt i noen dager.
Mer informasjon
Disse cookiesene er veganske og glutenfrie. Hvis du ikke har urad-linser kan du bruke kakehummus laget av kikerter.
Hvis du tåler gluten, kan du bytte ut 140 g glutenfritt mel med 150 g hvetemel.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. mars 2021