Ved å kombinere norsk tradisjonsbakst med indiske ingredienser, får man herlig vegansk glutenfri takkestekt bakst, som passer både som kake og som middagstilbehør.
Takkestekt bakst fra Tynset
Min mormor fikk jønnbrød tilsendt fra Tynset. Det er flate, tørre kaker stekt i krumkakejern, røren består bare av fløte og byggmel. Jønnbrød er festmat på Tynset.
I “Frie kaker” tok jeg med oppskriften på jønnbrød som en kake uten egg og sukker. I det siste har jeg holdt på med indisk vegetarmat. Det har satt meg på sporet av jønnbrød igjen.
Er det mulig å lage vegansk glutenfri takkestekt bakst ved hjelp av indiske ingredienser?
Fra frityr til krumkakejern
Kan jeg lage steke røren til frityrstekte grønnsaker (pakora), i krumkakejernet og vil det likne jønnbrød? Ja da. Godt ble det også! Her er oppskriften. Det er nok til ca 15 plater jønnbrød.
Brødene kan serveres som de er, eller smøres med smør og sukker, eller smør og brunost. Eller de kan serveres som tilbehør til indisk vegetarmiddag (som en slags hjemmelaget “papadam”) med chutney og raita (yoghurtsalat med ristede sennepsfrø).
Dette trenger du:
100 g kikertemel (gram flour eller besan i innvandrerbutikker)
40 g rismel (gjerne den ikke helt finmalte typen)
200 g vann
40 g olje
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene til en litt tynn vaffelrøre. La røren stå og svelle i 30 minutter.
Varm opp det elektrisk krumkakejernet. Smør eventuelt jernet med litt olje før du steker kakene.
Ha en drøy spiseskje (15 ml) røre midt i jernet, og stek kaken i 2-3 minutter til den er gylden.
La kakene avkjøle på rist, de skal være helt tørre og sprø. Hvis det er vanskelig å få kakene til å bli sprø på midten, ha litt mer vann i røren.
Helt tørre jønnbrød med fløte og bygg kan oppbevares i flere uker i tett boks ved romtemperatur.
Jeg har naturlignok ikke rukket å teste holdbarheten på disse indiske jønnbrødene, men de har trolig samme holdbarhet.
Mer informasjon:
Disse kakene er sukkerfri, glutenfri, eggfri, melkefri og dermed veganske.
Tips 1: Pakora
Hvis du vil forsøke å lage pakora med denne røren, kan du dyppe biter av spinat eller grønnkål i røren, og steke i rikelig med olje (det skal frityrstekes, så oljen må stå minst 2-3 cm opp i gryten). Det smaker bedre hvis du har litt krydder i røren først. Forsøk med litt chilipepper, nykvernet pepper eller grovknust spisskummen (eller karve).
Tips 2: Krumkaker
Hvis du har 3-4 spiseskjeer sukker (50 g) i røren, vil kakene være litt myke akkurat når du tar de ut av jernet, da kan du rulle dem sammen som krumkaker.
Tips 3: Rist ertermelet
Kakene kan få en liten smak av erter (særlig hvis de stekes lys gule, altså litt lite). Hvis du vil unngå ertersmak, kan du sette melet i stekeovnen ved 180 gC i 8-10 minutter før du bruker det. Varmebehandlingen fjerner ertersmaken, og vil også gi melet en litt gylden farge.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 4. november 2014, sist redigert 27. desember 2019