Teff mel er fiberrikt, næringsrikt og naturlig glutenfritt. Hvordan kan man bruke teff? Hvor får man kjøpt teff mel? Her er en rapport fra glutenfrimessen 2019.
Lørdag 9. februar arrangerte Oslo og Akershus cøliakiforening Glutenfri messe #fri19. Jeg var invitert til å holde foredrag om autoimmunitet.
Etter foredraget benyttet jeg anledningen til å besøke endel av utstillingene, og å henge med Korngutta og snakke om baking med teff på deres stand. Her er den første av flere påtenkte rapporter fra #fri19. Den handler om naturlig glutenfritt teff mel fra Etiopia.
Min teff-historie
Først litt om bakgrunnen for min entusiasme for teff. I mer enn tjue år har Etiopia vært mitt “annet hjemland”. Jeg har vært der mange ganger, jeg har venner og kolleger der, jeg har lært meg endel av språket og ikke minst har jeg blitt svært godt kjent med teff mel og landets nasjonalrett injerra
At teff er naturlig glutenfritt var en stor bonus da vi for tjue år siden måtte legge om til glutenfritt kosthold familien. En stund vurderte jeg å begynne import av teff fra Etiopia. Da Holmen Crisp for endel år siden begynte med teff, var jeg derfor lykkelig over endelig å kunne lage glutenfri teff-injerra hjemme i Norge.
Teff mel til baking
Men det var først i høst at jeg omsider begynte å bruke teff til annen baking enn injerra. En etiopisk venninne tipset meg om at Dawit og Bereket solgte steinmalt teffmel i 5 kg og 11 kg sekker, og til en overkommelig pris. Med så rikelige mengder mel i hus, er det rom for å eksperimentere! Og dele gode bakeerfaringer med andre.
Jeg vil gjerne bidra til at flere oppdager hvilket fantastisk smaks- og næringsrikt bakemel teff er.
Til Kornguttas stand på glutenfrimessen hadde jeg derfor med smaksprøver både på frøknekkebrød med teff og krumkaker med teff (oppskrift på bloggen snart), samt et lite hefte med noen av mine tekster og oppskrifter med teff fra bloggen. Jeg vil gjerne bidra til at flere oppdager hvilket fantastisk smaks- og næringsrikt bakemel teff er.
Fra tidligere har jeg bare utstrakt erfaring med finmalt rismel, maismel, potetmel eller maizenamel som naturlig glutenfrie alternativ til hvetemel. Så langt har mitt fornyete forhold til teff vært svært positivt.
Teff har bakeegenskaper omtrent som finmalt rismel, men har i tillegg den fordelen at det er sammalt, og dermed ekstra næringsrikt. For de som må eller som velger å leve glutenfritt er derfor teff svært interessant.
Forskjell på teff mel?
Tre utstillere på #fri19 hadde teffmel: Allergikost (brun (rød) teff), HolmenCrisp og Korngutta (begge hvit teff). Nå har jeg sikret meg mel fra alle tre, for å finne ut om teffmel fra ulike kilder har ulike egenskaper.
Alle tre leverandørene har økologisk og garantert glutenfri teff. Teff fra Holmen Crisp (Jytte-teff) er dyrket i Nederland og malt i Norge, mens melet fra Allergikost (Orga-nice) er produsert i Nederland. Teff mel fra Korngutta er dyrket i Afrika og malt i Norge.
Det jeg lurer spesielt på om det er forskjell på hvor lett teff fra de tre ulike produsentene starter å fermentere. Det er viktig for å lage surdeigsbrød og ikke minst injerra. Jeg lurer også på om det er forskjell i utmalingsgrad.
Hvor finmalt kornet er, påvirker hvordan melet trekker til seg vann og hvordan bakeresultatet blir.
Foreløpig har jeg konstatert at rød (brun) teff ikke alltid er like finmalt. Finner jeg viktige forskjeller mellom ulike kilder til teffmel, vil jeg oppdatere blogginnleggene der forskjellene er relevant.
Tilgjengelighet og pris
Til slutt litt om tilgjengelighet og pris: Jytte-teff selges hos Meny, REMA og Coop Mega, eller fra nettbutikken til Jytte.no. Pris for 400 g er ca 60 kr (kilopris 150 kr). Alt Jyttemel selges også i 25 kg sekk til storhusholdninger.
Orga-nice teff (400 g) kan kjøpes på nettet hos Allergikost.no. Pris 52 kr (kilopris 130 kr).
Teff mel (500 g) fra Korngutta selges i utvalgte Meny og Spar-butikker fra slutten av februar, pris 58 kr (kilopris 116 kr). Korngutta selger også teffmel i 5 kg og 11 kg sekk (sendes som Norgespakke over hele landet, kilopris 50 kr pluss porto).
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 13. februar 2019, sist redigert 7. januar 2020