Kakehummus

En bolle full av kakehummus klar til julebakst!

Etter å ha brukt kikerter i kaker i hele år, slik lesere av denne bloggen er godt kjent med, har jeg kommet opp i en liten utfordring i forbindelse med julekakene.

Finmoste kikerter er fin erstatning for egg og gluten i kaker

Jeg er sikker på at kikertene vil gjøre seg bra i peppernøtter og andre julekaker også, både som gluten og eggerstatning. Men jeg trenger såpass lite at jeg får trøbbel med å lage kikertemos med den ganske store blenderen jeg har.

Hvorfor ikke lage en stor porsjon moste kikerter, så det rekker til mer enn en omgang kakebakst?

Hvis man mot formodning ikke trenger alt til kakebaking, er kakehummus et ypperlig utgangspunkt for å lage vanlig hummus med hvitløk, tahini (sesamfrøpasta) og olivenolje, eller hvorfor ikke falaffel eller vegetarburgere? Eller frys ned kakehummusen i mindre porsjoner til senere bruk.

For å få most kikertene i blender, trenges det tilsetting av en væske. Siden jeg vil bake tørre småkaker, har jeg brukt olje i forholdet erter:olje 5:1. Det betyr altså litt mindre enn 20 g olje pr 100 g kikertmos.

Hvis planen er å bruke 50 g kikerter og 70 g fett, trenger jeg altså 60 g kakehummus og 60 g fett, siden 10 g fett allerede finnes i kakehummusen. Et eksempel på at mattekunnskaper fra skolen kan få praktisk anvendelse på kjøkkenet…:-).

Slik gjorde jeg det:

Dette trenger du:

350 kokte kikerter (eventuelt fra boks)
70 g matolje (solsikke eller raps er fint)

Slik gjør du:

Det er lurt å legge tørre kikerter i bløt noen timer før du koker dem. Tørre kikerter øker sin vekt med ca to og en halv ganger når de kokes, så her trenger du ca 140 g tørre kikerter for å få 350 g kokte.

Hvis du har dårlig tid og ikke har fått vannet ut ertene, eller vil ha så finmoste erter som overhode mulig, kan du tilsette litt natron til kokevannet. Vær isåfall oppmerksom på at med natron i kokevannet kan kikertene lettere kokes til mos, og det vil du unngå.

Du kan lese mer om å koke kikerter til å lage hummus på bloggen til Vidar.

Hvis du bruker kikerter fra boks, så ta vare på kikertelaken. Det kalles aquafaba og er en super eggerstatning, som du kan fryse ned og bruke til siden.

Kjør kikertene i blenderen til de begynner å bli knust, ha i oljen og fortsett å kjøre blenderen til det blir en jevn masse uten tydelige biter av erter.

Du må nok regne med å bruke en slikkepott for å dytte massen litt ned mot knivene, men pass på å ikke komme borti de roterende knivbladene med slikkepotten.

Skrap massen ut av blenderen og over i egnet oppbevaringsboks. 

Kakehummus kan oppbevares i kjøleskap i noen dager, eller fryses ned i mindre porsjoner for senere bruk.

Mer informasjon:

Kakehummus kan brukes som erstatning for egg og/eller gluten i eggfrie og glutenfrie julekaker.

Ett egg kan erstattes med omtrent like mye i vekt av kakehummus.  Det vil si ca. 70 g kakehummus pr egg. Rapport om vellykkete forsøk vil komme på bloggen etterhvert.

Spesielt har jeg lyst til å prøve å lage Berlinerkranser, som ellers ikke er mulig uten kokte eggeplommer.

Her er noen blogginnlegg der jeg har brukt kakehummus:
Ingefærkaker
Sjokonøttcookies
Tebriks
Krumkaker

Det går an å lage kakehummus også av andre kokte belgfrukter. Grunnen til at jeg hovedsakelig bruker kikerter, er at de ikke så lett koker i stykker, og dermed blir det omtrent like mye tørrstoff og vann i de kokte ertene, uansett om det er jeg eller andre som koker ertene.

Hvis du vil lage ekte hummus med dette utgangspunktet sper du massen med litt mer olivenolje, 1-2 knuste fedd hvitløk, sitronsaft og en skje eller to med tahini. Smak til med salt.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 12. desember 2012
Sist oppdatert 30. mars 2019

12 hendelser på “Kakehummus”

  1. Hei, kan man bruke bakehummus i knekkebrød? har du en god oppskrift på det…jeg selv ville tilført nøtter og frø…men blir hummusen “tørr” slik man vil at knekkebrød skal være?

    1. Hei igjen
      Det spørs hva du tenker på som knekkebrød.

      Den moderne måten er jo å blande sammen frø, havregryn osv, tilsette vann og salt, la det svelle og så stryke det ut på en plate og tørke i ovnen.
      I den sammenhengen tror jeg kakehummus kan være vel verdt et forsøk, men jeg har ikke prøvd selv.

      Jeg ville ha erstattet noe eller alt vannet med kakehummus i en knekkebrødoppskrift, og gjort alt ellers likt. Blandingen vil helt sikkert tørke slik knekkebrød skal være, og sannsynligvis trenger man ikke like mye av andre bindemidler (linfrø, fiberhusk), siden ertemosen bidrar også.

      Anne S

  2. Heisann!

    Kjempeflott blogg! Lurer litt på hva mengdeforhold du bruker når du bytter ut egg med kakehummus?

    1. Hei igjen
      Jeg regner med at ett egg tilsvarer 70 g kakehummus. Det fungerer bra for småkaker og den slags, der egg først og fremst skal fukte og binde sammen deigen. For luftige kaker, som sukkerbrød, er ikke kakehummus en brukbar eggerstatning. Men det skrev jeg vel kanskje over her også.
      Nå har jeg for øvrig oppdatert innlegget, slik at svaret på spørsmålet ditt er inkludert i bloggposten.
      Anne S

  3. Det er utrolig spennnende å følge din blogg. Din inngående kjennskap til ingrediensenes virkning på helheten er imponerende. Et barnebarn har nylig fått omfattende matintoleranse (melk, egg, div melsorter, gluten, gjær +++) og vi har allerede prøvd både sjokkoladekake og gulrotkake med stor suksess. Derved er faktisk kakefronten dekket. Eksperimenterer selv med div polarbrød-liknende brødskiveerstatninger samt godt, tynt knekkebrød. Og er kommet langt. Takk!

    1. Hei igjen
      Takk for hyggelig tilbakemelding. Hvis du ikke allerede har kikket på boken, kan det være at du også kan ha glede av “Frie kaker”, her er det flere oppskrifter, også på kaker som er fri for både egg, melk og gluten. I tillegg er det et kapittel om kakekjemi, som gjør det lettere å eksperimentere selv. Boken finnes fortsatt i (nett)bokhandler og selvsagt på bibliotekene.
      Anne S

  4. Du kan kjøpe ferdigmalt kikertmel på de fleste internasjonale matsentre. Jeg bruker dette til mange ting bla. pannekaker, sveler, vanligekaker og kjeks. Det er også flott til hjemmelaget (brun)saus……Ser for meg at det blir mye enklere å lage kakehummus med dette når du slipper å bløtlegge, koke og male kikertene først…..?

    1. Hei
      Takk for tips. Kokt kikertemel fungerer som jevning, og man kan lage ertestuing av det også. Jeg er likevel ikke sikker på om det blir helt det samme som kokte moste kikerter. Men jeg kan gi det et forsøk, og se hva jeg synes. Rapport kommer etter hvert.
      Anne S

  5. Enig i det, her vil stavmikser fungere helt fint. Kanskje bedre, siden det er lettere å få knivbladene inn i ertene.
    Anne S

  6. Supert! Et hint til de som evt vil prøve med “bare litt” i første omgang; stavmikser fungerer helt fint 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
2 Shares
Tweet
Pin
Share