Godt modne bananer er en gjenganger hjemme hos meg. Det er ypperlige til kakebaking uten egg og gluten. Jeg putter dem i fryseren hvis jeg ikke bruker dem til baking med det samme. Her har jeg hentet inspirasjon hos Gluten-Free Goddess. Amerikanske oppskrifter kjører på i kopper (1 kopp er 2,3 dl) og ouncer (1 ounce er 28g), mens jeg vil ha alt i gram. Dessuten vil jeg helst også gjøre ting på min måte, så jeg har flikket en del på den opprinnelige oppskriften. Kaken skal stekes i randform, hvis du ikke har det bruk en brødform, eller eventuelt en vanlig springform. Poenget med randform eller brødform er at varmeoverføringen blir mer effektiv, og kaken blir fortere stekt. For en glutenfri, eggfri kake kan det være en fordel, fordi det bare er mel og stivelse i kaken som får den til å stivne og bli til kake. Jeg er derfor ganske sikker på at kaken virker mer luftig hvis den stekes i randform (eller som muffins i muffinsbrett for den del). Tar det for lang tid å få kaken til å stivne, slipper mer luft ut av kaken, og den blir “tyngre”. Oppskriften er nok til 8-10 personer, litt avhengig av hvor kakesultne folk er. Kaken ble godt mottatt av kaffegjestene i dag.
200 g glutenfrie havregryn
50 g maizennamel
25 g potetmel
1 ½ ts bakepulver
2 ts malt kanel
¼ ts salt
2 ss Certo frysepulver (inneholder xanthan)
275 g veldig modne bananer uten skall
125 g eplemos uten sukker
125 g rapsolje
50 g sirup (eller lønnesirup hvis du har)
200 g brunt sukker (eller vanlig sukker)
4-5 vaniljedråper
Sett ovnen på 180 gC. Smør en randform med olje. Vei opp mel og havregryn i kolben til en blender, og kjør havregryn i en blender sammen med maizennamel og potetmel til havregrynene er blitt til fint mel og alt er godt blandet. Ha i bakepulver, salt, kanel og frysepulver og kjørt blenderen litt til. Hell melet over i en bakebolle.
Vei opp bananer, eplemos, olje, sirup og sukker direkte i blenderkolben (nullstill mellom hver gang) blender og kjør blenderen til blandingen blir jevn og luftig. Hell over melblandingen, og bland forsiktig sammen til alt er blandet men ikke lenger. Tøm røren over i randformen, og stek kaken ved 180 gC i 50 minutter eller til en pinne kommer tørr ut av kaken.
Eplemos uten sukker lages ved å dele et stort eple i mindre biter og koke i mikrobølgeovnen eller i en liten gryte med litt vann til det blir mørt. Press eplet gjennom en sikt for å fjerne skall og kjernehus. Det som kommer gjennom sikten er eplemos uten sukker.
Denne kaken er glutenfri, eggfri og melkefri, og er dermed vegansk. Hvis du tåler gluten, kan du bruke vanlige havregryn.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 20. januar 2015
Banankake er som regel forbundet med gode minner, de gangene jeg har lyst på kake og modne bananer ligger tilgjengelig 🙂
Hei igjen Mahwash. Hyggelig å høre at bananer gir gode minner. Hvis du har prøvd oppskriften, håper jeg du ble fornøyd med resultatet. Jeg er litt usikker på om det kanskje kunne vært litt mindre mel i oppskriften.
Anne S
note to self:
Når jeg ser på oppskriften nå, tre år etter, synes jeg det virker som om det er for mye mel, ja. Det er ialt 400 g banan/eple og 275 g mel pluss i tillegg Certo fortykningsmiddel. Kan sikkert trygt redusere melmengden noe her, og få et litt mindre kompakt resultat.
Anne S