Rullekake med lecitin

Rullekake med bringebærkrem
Rullekake med bringebærkrem

English version of this blogpost is found here.

Jeg har tidligere skrevet om mine forsøk med å bruke lecitin for å lage sukkerbrød uten egg og gluten. Her er et nytt forsøk, denne gangen med tanke på å lage et sukkerbrød som kan rulles. Oppskriften inneholder noe mer vann enn tidligere, og jeg har også tilsatt litt vannbindende karbohydrater i form av Certo frysepulver som inneholder Xanthan. Jeg synes det gjør at kaken blir litt mer seig og ikke brekker så lett. Kaken er bakt flere ganger, og er tatt med på jobben til både studenter og kolleger. Konklusjonen er at kaken faller i smak hos alle. Det er også morsomt å oppleve at det tilfeldigvis er folk som enten ikke tåler mel eller melk tilstede, og som likevel kan spise kaken. Oppskriften er nok til en rullekake som gir ca 20 skiver kake. Det bør være nok til ca 10 kolleger, iallefall.

150 g fin glutenfri melblanding (her Schär mix C)
125 g melis
1/2 ts salt
1 ss Certo frysepulver (inneholder xanthan)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
200 g vann
10 g lecitin (kjøpes som granulat i helsekostbutikk)
2 ts (10 g) eddik 7%
20 g matolje eller solsikkeolje

Sett stekeovnen på 190 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en langpanne 24×36 cm. Bland alt det tørre godt sammen i en bolle for seg. Vei opp vannet i et litermål, ha i lecitin, og kjør med stavmikseren til lecitinet er blandet med vannet. Ha i eddiken og bland godt. Ha tilslutt i oljen og kjør mikseren til du får en melkeaktig blanding. Bland melet forsiktig sammen med væsken. Hell røren over langpannen, spre forsiktig utover, så du mister minst mulig luft. Stek kaken ved 190 gC i ca 12-14 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken. Trekk bakepapiret over på et vått kjøkkenhåndkle og legg formen over til kaken er avkjølt.

Rullekaker kan fylles med enten syltetøy eller krem, som oftest smørkrem. Her har jeg laget en bringebærkrem:

80 g frosne eller friske bringebær
25 g sukker
5 g (1 barneskje) Certo frysepulver
120 g melkefri margarin eller mykt smør
120 g melis

Bland sukker og Certo frysepulver. Rør sammen bærene og ha i sukker-Certo blandingen. Sett til side i 5-10 minutter. Visp sammen margarin og melis til det blir luftig. Rør inn litt og litt bringebærsyltetøyet.

Montering av kaken: Smør 2/3 del av kremen utover kakebunnen og rull den sammen fra langsiden, ved hjelp av bakepapiret. Løsne kaken fra bakepapiret etterhvert som du ruller kaken sammen. Smør resten av kremen på toppen og rundt kaken. Skjær eventuelt kaken i passe skiver før servering.

Denne kaken er glutenfri, eggfri og melkefri hvis du bruker melkefri margarin. Den er derfor også vegansk.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 7. mars 2014

6 hendelser på “Rullekake med lecitin”

  1. Linda Selma Brandal

    Hei! Dette ser apennende ut! Må prøve.
    Går det bra å fryse denne rullekaken?
    Eller oppbevare den i kjøleskap over natten til selskapet dagen etter? Mvh Linda

    1. Hei igjen

      Jeg fryser veldig sjelden kakene jeg lager, så jeg vet faktisk ikke hvordan denne kaken vil oppføre seg etter frysing. Generelt vil en glutenfri kake, og særlig en som er laget også uten egg, lett fremstå som tørr, og særlig etter frysing. Det har å gjøre med stivelsesmolekylene i kaken, som etter steking danner en gel, et nettverk av molekyler som er bundet til hverandre. (Dette skjer i alt bakverk som inneholder mel, også i glutenholdige kaker). Over tid vil nettverket endres og bli fastere, og kaken oppleves som mer «tørr». Lav temperatur gjør at prosessen går raskere, mens ulike ingredienser i kaken kan gjøre at prosessen går langsommere.

      Det er en stund siden jeg har laget denne rullekaken nå, men jeg er ganske sikker på at jeg har bakt kaken dagen før jeg har tatt den med for å servere den på jobb eller i selskap. Så det skal gå greitt å lage den dagen før den skal spises.

      Hilsen Anne

  2. Kan rapportere om flotte rullekaker og at det går an å erstatte melmixen med semper fin mix, eller enda bedre, ca 50g rismel og ca 100g maizena.
    Svært god med mokkakrem 🙂

  3. Hei,
    Lekker rullekake! :-). Veldig morsomt med lecitin, den er i så mange produkter…
    Anne, har du prøvd Farris for luftigere bakst? Jeg ble veldig overrasket med resulatet (uten egg) , se på denne oppskriften fra Marmiton: http://www.youtube.com/watch?v=I4mj7M2gg6Q
    Det må være noe med pH ( og selvfølgelig CO2)

    1. Hei igjen
      Nei, jeg har ikke prøvd Farris, men jeg har sett det brukt i noen oppskrifter. Jeg har vel tenkt at det ikke kan gjøre så stor forskjell, fordi jeg tror at gassen sannsynligvis raskt forsvinner ut av både vannet deigen, men jeg skjønner at jeg må prøve. Farris inneholder hydrogenkarbonat, det samme som finnes i natron og bakepulver, og det er derfor det blir gassbobler i vannet når CO2 frigjøres.
      Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share