Denne uken var jeg medarrangør for et arrangement på jobben, der det ble servert tapas. Jeg klarer ikke å kaste mat, så nå har jeg to drøye glass med pesto i kjøleskapet. Pestoen jeg har fått tak i inneholder mye olje, endel basilikum og noe finmalte pinjekjerner eller nøtter. Med så rikelige mengder ligger det godt til rette for å prøve seg litt fram med alternativ bruk av pesto. Min første tanke var at nå passer det å forsøke glutenfrie scones i muffinsjernet jeg fikk til jul. Vanligvis bruker jeg fast fett som jeg smuler i melet når jeg lager scones. Det gjør bakverket mer luftig, siden fettet lager små åpninger i deigen som luften kan utvide seg i når sconesene stekes. Med pesto får man ikke helt samme effekt, men jeg synes resultatet ble bra likevel. Scones bør spises når de er nystekte. De er raske å lage, så lag heller små porsjoner oftere. Oppskriften er nok til 6 små scones.
175 g glutenfri melblanding (her 1:1 med lyst og grovt mel)
30 g pesto
175 g vann eller eplejus uten tilsatt sukker
1 ts eddik 7%
1/2 ts natron
1/4 ts salt
solsikkefrø og gresskarfrø (gjerne først ristet gyldne i tørr stekepanne)
Sett stikkontakten til muffinsjernet i støpselet slik at det varmes opp mens du lager muffinsdeigen. Eller sett stekeovnen på 180 gC hvis du ikke har muffinsjern. Sett en liten bakebolle på vekten. Nullstill vekten. Vei inn melet. Bland natron og salt i melet. Vei opp pesto direkte i bakebollen. Rør pesto ut i melet. Vei opp eplejusen eller vannet, ha i eddiken og bland sammen. Hell væsken i melet og rør sammen akkurat lenge nok til at det blir en samlet deig. (Med glutenfri melblanding ser dette først veldig løst ut, men det tykner fort ettersom det dannes gassbobler i deigen). Jo mer du fortsetter å røre etter dette, jo dårligere bakeresultat får du fordi du da mister gassen som allerede har begynt å danne seg når du blander jus/eddik med natron.
Del sconesdeigen i 6 like deler i bakebollen ved hjelp av en skje, og ha hver del direkte i jernet (eller rett på en stekeplate dekket med bakepapir), eller fordel deigen i 6 muffinsformer av papir som du så plasserer i jernet. Strø gjerne ristede solsikkefrø/gresskarfrø i bunnen av muffinsformene, og på toppen av deigen. Lukk muffinsjernet, og la sconesene steke i 10-12 minutter, eller til de er pent gyldne. Det er ikke så stor sjanse for at sconesene blir brent, men de kan kanskje bli litt for tørre hvis de stekes for lenge.
Muffinsjernet jeg har har non-stick belegg, og det har hittil ikke vært noe problem å få sconesene hele ut av formen, selv om jeg ikke bruker papirformer. Papirformene har derimot vært vanskelige å få løs fra baksten. Så en ide er å pensle bunnenn av papirformene med olje, så det er lettere å “skrelle av” papiret.
Har du ikke muffinsjern, kan du selvsagt steke sconesene i stekeovn. Stek ved 200 gC i 12-15 minutter.
Pesto er best hvis du lager den selv. Da kan du også bestemme hva som skal være i. Vanligvis inneholder pesto parmesanost. Pesto på glass kan av og til inneholde både cashew nøtter og brødsmuler, fordi dette er billige ingredienser. Jeg har egentlig ikke noen oppskrift, men ville gjort noe slikt hvis jeg ikke hadde fått så mye pesto på jobben:
ca 1 dl olivenolje
en potte basilikum
1 ts salt
25 g pinjekjerner
1 fedd hvitløk
(50 g parmesan eller liknende svært fast ost)
Klipp ned hele potten med basilikum. Ha bladene i en blender, sammen med hvitløk og pinjekjerner (eller bruk en god morter). Kjør blenderen så alt deles i mindre biter. Ha i olje litt etter litt, så mye som du synes passer, og kjør blandingen til bladene er ganske finfordelt i oljen. Hvis du tåler melk, kan du eventuelt også ha i en bit med parmesanost.
Dette bakverket er eggfri, melkefri, glutenfri og sukkerfri. Det er dermed også vegansk. Hvis du tåler gluten kan du bytte ut glutenfri melblanding med hvetemel. Ta da litt mindre væske, 145 g vann eller jus er passe.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert første gang 26. oktober 2013
Redigert 28. desember 2014