Peanøttiskake

Peanøttiskake med hjemmelaget vaniljeis

Husets ungdom inviterte venner til middag på nyttårsaften. Deilig å styre planleggingen av festen selv, uten innblanding av voksne. Til dessert  var ideen å lage peanøttiskake.

Glutenfri peanøttbunn

Peanøttkakene fra Frie kaker er en absolutt favoritt, så hvorfor ikke kombinere dette med iskrem? Resultatet ble så bra at ideen gjerne deles videre.

Prosjektet fikk et lite skudd for baugen da vertskapet oppdaget at noen av gjestene var allergiske mot peanøtter, så her ble løsningen å lage små iskakeporsjoner uten kakebunn ved siden av.

Oppskriften er nok til en iskake til 12 personer, 24 cm diameter:

Du trenger:

Kakebunn:
150 g salte peanøtter males på kvern eller kjøres i blender til mel.
Smelt 2 ss matolje, 125 g lys sirup, 0,5 dl sukker, 0,5 dl kokos, 1/2 ts vaniljesukker over lav varme.
Rør inn peanøtter og 0,5 l cornflakes.
Trykk massen ut i en springform, 24 cm i diameter. Avkjøl.
Dekk kakebunnen med vaniljeis, enten ferdiglaget, halvtint, eller lag vaniljeis selv (se under).
Putt kaken i fryseren til den skal serveres.


Hjemmelaget vaniljeis:
3 egg, 150 g sukker vispes til eggedosis.
Visp 4 dl kremfløte til krem.
Smak til med vaniljesukker eller vaniljedråper.
Bland med eggedosisen. Sett bollen i fryseren og rør av og til til iskremen er halvstiv.
Ha isen over kakebunnen og sett i fryseren til isen er stiv.


Montering av kaken:  Før servering, smeltes 150 g 70% sjokolade over vannbad og helles ut over kaken, så den får et “lokk” av sjokolade.

Endel lesere av “Frie kaker” er veganere, og spiser ikke melk og egg. Med inspirasjon fra oppskriftene på “raw cakes” i boken, er det fullt mulig å lage en vegansk versjon av peanøttiskaken. Gjør som over, men lag vaniljeisen slik:


Hjemmelaget vegansk vaniljeis: 125 g rå cashewnøtter, 1,5 dl vann, eplejus eller kokosmelk, 1 ss vaniljesukker, 30 g rapsolje eller smeltet kokosfett, sukker eller søtstoff etter smak (prøv med f. eks ca 50 g melis).

Legg nøttene i bløt i 2 timer eller over natt. Hell bløtevannet av nøttene. Kjør nøtter, væske og vaniljesukker i blender til blandingen er helt glatt og jevn.

Bland inn fettet og smak til med sukker/søtstoff.

Ha massen i en bolle og sett i fryser, rør av og til. Ha isen over kakebunnen når den er halvstiv.

Mer informasjon:

Denne kaken er glutenfri (NB noen typer cornflakes kan inneholde litt gluten på grunn av tilsatt malt. Cornflakes kan evt erstattes med like mye (i vekt) av knuste tacochips).

Ferdiglaget iskrem er vanligvis fri for egg (sjekk på pakken), så hvis kaken lages med ferdiglaget iskrem er den også eggfri.

Hvis kaken lages med vegansk iskrem og sjokoladen er melkefri, er kaken både eggfri og melkefri.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 15. februar 2012. Sist oppdatert 16. mars 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
5 Shares
Tweet
Pin
Share