Mormors eplekake

God, gammeldags eplekake

Min mormor var flink til å bake. Hun hadde alltid kaker til kaffen, gjerne flere slag. Om høsten gikk det i eplekake, selvsagt. Og da var det ikke fransk eplepai, med tynn bunn. Men mer noe som liknet på fyrstekake. Mye, litt fast kakestoff, en mellomting mellom mørdeig og formkake. Slik eplekake inneholder smør, sukker, egg og en god del mel. Her har jeg byttet ut egg med kakehummus, altså hjemmelaget pasta av finmoste kikerter, og det fungerer flott. Hvis du baker glutenfritt fungerer kakehummus også som en glutenerstatning. Oppskriften er nok til en form på ca 18-20 cm i diameter. Får du deig tilovers, kan du forme små kuler og trille i sukker-kanel blanding, og steke ved siden av. Da får du noen småkaker av typen Snickerdoodles på kjøpet. Jeg bakte denne kaken med finmalt rismel til kollegene på jobben, og den slo godt an.

100 g melkefri margarin
100 g sukker
1/2 ts salt
100 g kakehummus
1 ss (10 g) Certo frysepulver (inneholder xanthan)
125 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
2-3 epler i biter
sukker
kanel

Sett stekeovnen på 180 gC. Smør en liten springform (18-20 cm) med melkefri margarin. Rør margarin og sukker hvitt og luftig sammen med saltet. Visp inn kakehummus. Strø på Certo frysepulver, og bland godt sammen. Rør inn melet. Trykk deigen ut i kakeformen. Fjern kjernehuset og del eplene i båter, som stikkes ned i deigen. Strø kaken med sukker og kanel. Stek kaken ved 180 gC i 40 minutter, eller til kaken er blitt pent gylden i kanten.

Denne kaken er melkefri, eggfri og glutenfri. Den er derfor også vegansk. Hvis du tåler melk kan du bytte ut margarin med smør. Hvis du tåler gluten, kan du bruke 150 g hvetemel istedet for rismel og Certo frysepulver.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 31. oktober 2013
Oppdatert 7. juni 2014

8 Comments

Legg igjen en kommentar til Kristin Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *