Mandelterte med sjokolademousse

Mandelterte med sjokolademousse
Mandelterte med sjokolademousse

English version of this blogpost is found here.

De siste ukene har jeg prøvd ut Facebook hiten vegansk marengs, og laget fine mandelmakroner. Nå turen kommet til vegansk mandelterte med sjokolademousse. Mandelterten er i realiteten mandelmakroner stekt i form, mens sjokolademoussen er inspirert av flere innlegg om sjokolademousse basert på vegansk marengs på Facebooksiden «Vegan meringue – hits and misses«. Peanøtter som pynt på kaken ble valgt etter innspill fra ungdommen i huset. Peanøtter og sjokolade blir aldri feil. Oppskriften er nok til en stor eller to små mandelbunner. Du vil trenge lake fra litt mer enn en 400 g boks med kikerter. Resten av laken kan fryses til senere bruk. Oppskriften er nok til en eller to kaker, for til sammen 10-12 personer.

120 g lake fra kikerter på boks (= Aquafaba)
1/16 ts (= litt) sitronsyre
200 g sukker
200 g malte mandler

Sett stekeovnen på 120 gC. Kle innsiden av to springformer uten bunn/kakeringer, 18 cm i diameter (eller en kakering på ca 26 cm) med striper av bakepapir (brett nedkanten for å få en rett avslutning), og sett ringen(e) på en stekeplate dekket med bakepapir (eller tegn opp to tilsvarende store sirkeler på bakepapir). Mal mandlene på mandelkvern. Ha kikertlaken i en bolle av stål eller glass, sammen med sitronsyren, og visp opp et stivt skum med håndholdt miksmaster. (Sitronsyren er ikke strengt nødvendig, men gjør massen stivere og mer stabil. Du kan eventuelt bruke litt 7% eddik i stedet). Dryss i sukkeret litt etter litt, og fortsett å vispe til du har en helt stiv og tykk marengsmasse. Rør forsiktig inn malte mandler. Del massen i to og fordel i formen(e) (eller innenfor sirklen(e), massen kommer til å flyte noe utover, så ikke fordel massen helt ut til kanten av sirkelen). Stek bunnene ved 120 gC i 60 minutter. Avkjøl helt.

200 g sjokolade 70% (uten melk)
120 g Aquafaba (kikertelake)
1/16 ts (=litt) sitronsyre
120 g sukker
1 ts vaniljesukker

salte, ristede peanøtter

Bryt sjokoladen i biter, ha i en glass eller stålbolle og smelt over kokende vannbad, mens du visper opp en ny porsjon med marengs. Start med å vispe sammen kikertelaken og sitronsyren til det blir et ganske fast skum. Visp inn sukkeret litt etter litt. Når du har fått en helt stiv marengs, blander du inn vanilijesukkeret før du stopper med vispingen, og går over til slikkepott. Skrap ut den smeltede sjokoladen over marengsen, og bruk slikkepotten til å vende inn sjokoladen i marengsen. Rør så lite som mulig, for å miste minst mulig luft. Når sjokoladen og marengsen er blandet sammen (men det kan godt være noen hvite striper fortsatt), fordeler du sjokolademoussen på tertebunnen(e). Strø over hele peanøtter. Hvis du nå har to kaker, kan du velge å legge dem oppå hverandre, så kaken får to lag. Eller du kan servere dem side om side.

Denne kaken er glutenfri, eggfri og melkefri (hvis du bruker melkefri sjokolade) og dermed vegansk.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 8. april 2015

7 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *