Gulrotbrød

I helgen hadde jeg bakekurs med kakekjemi og en av deltagerne var mest interessert i brødbaking, så det snakket vi endel om. Brød er jo strengt tatt ikke kaker, men  bakekjemien er likevel den samme. I «Frie kaker» har jeg få brødliknende oppskrifter og enda færre som også er glutenfrie. Her på bloggen tar jeg imidlertid gjerne en avstikker til glutenfri brødbaking. Etter gårsdagens kurs og diskusjon rundt brødbakekjemi, har jeg prøvd ut en ide jeg har tenkt på en stund, nemlig å lage glutenfri brøddeig med i hurtigmikser, på samme måte som jeg har gjort for endel av muffinsoppskriftene i «Frie kaker«. Tanken er å forbedre bakeegenskapene til glutenfritt mel ved å tilsette fiberholdig grønnsakmos. Det fungerte flott, selv om det foreløpig er for tidlig å si hvordan brødet blir i morgen, naturlig nok. Jeg har brukt både glutenfri melblanding og fiberhusk her. Det viktigste nye her er å bruke gulrotmos i deigvæsken og bruke blender for å blande fiberhusk med deigvæsken, slik at man får maksimalt utnyttet fiberhuskens vannbindende egenskaper. Dette var så enkelt å få til, at også folk uten erfaring med glutenfri gjærbakst kan få et godt resultat på første forsøk med denne framgangsmåten! Slik gjorde jeg det:

1 egg
200 g gulrot i biter
2 dl vann
1 ss fiberhusk
15 g gjær (en liten bit av en 50 g klump)
1 ss sukker
1/2 ts salt
Mål opp alle ingrediensene i kolben til en hurtigmikser. Kjør i blender/hurtigmikser til det blir en jevn fin puré. La stå og svelle i ca 30 minutter i kolben. Dette blir en ganske tykk, seig masse, fordi fiberhusken suger til seg vannet.

Tilsett (sett kolben på vekten, nullstill og vei opp):
50 g olje
50 g solsikkefrø

Kjør mikseren litt til, så oljen blander seg godt inn i gulrotmassen, og endel av solsikkefrøene blir delvis knust. Skrap blandingen ut av blenderen over i en bolle. Rør inn 300-400 g glutenfri melblanding (jeg brukte en hel pose Toro Glutenfri grov melblandning, som er ca 400 g) til det blir en litt fast deig.

Form et brød, og legg på en smurt stekeplate eller i en godt smurt form (brødet henger seg fort fast). Fukt overflaten med vann og strø på sesamfrø eller solsikkefrø hvis du tåler det. La brødet etterheve lunt i 30 minutter. Stek ved 225 gC i 35-40 minutter. Når brødet er ferdig stekt skal det lyde hult når du banker på undersiden av brødet. På grunn av gulrøttene får brødet en veldig fin stekeskorpe med god smak.

Dette brødet er glutenfritt og melkefritt. Hvis du ikke tåler egg, kan du utelate egget så brødet blir eggfri (jfr kuvertbrød). Egget er med hovedsakelig som et proteintilskudd som skal forbedre brødkrummen. Hvis du ikke tåler gjær, kan du bake brødet uten gjær med bakepulver i stedet. Da bør du nok ha 2 ts bakepulver og 1-2 ts natron for for at det skal heve seg. Du tilsetter bakepulver/natron til melet så du mister minst mulig av heveeffekten før stekingen. Til gjengjeld trenger du jo ikke å la brødet heve før det stekes.

9 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *