17. mai kake

Klar for 17. mai: marsipanmoussekake med bringebærlokk.
Klar for 17. mai: marsipanmoussekake med bringebærlokk.

Jeg pleier å kjøpe sesongmat på tilbud. Etter jul er ofte mulig å få dadler, fiken og nøtter til halv pris, for eksempel. Her forleden kjøpte jeg figurmarsipan til halv pris. Kjekt å ha for meg som baker, og marsipan holder seg godt. 

Inspirert av årets konditorkake 2012 har jeg laget marsipanmoussekake til 17. mai. Hvit og rød, og med blålig bunn, sånn omtrent. Jeg har laget den både uten melk (se bildet) og med melk, og konklusjonen er at den er like god uansett.

Kjøpemarsipan er nesten uten unntak laget uten egg, men sjekk likevel på pakken hvis dette er viktig for de som skal spise kaken.

Oppskriften er nok til en kake på 18 cm i diameter. Det skal være nok til 6-8 personer:

Dette trenger du:

Kakebunn:
40 g gresskarkjerner
30 g kokosmasse
20 g valmuefrø
40 g sukker
30 g melkefri margarin eller smør
30 g bringebær- eller solbærsyltetøy

Marsipanmousse:
4 plater gelatin
125 g ferdigkjøpt marsipan
125 g melkeerstatning (her Alpro soyamelk) eller vanlig melk (lettmelk er OK)
1/2 vaniljestang
250 g melkefri vispebar fløteerstatning (her Alpro Airy & Creamy) eller kremfløte

Bringebærlokk:
200 g frosne eller ferske bringebær
40 g sukker
30 g vann
2 plater gelatin

Kakebunnen:

Ha gresskarkjerner og kokosmasse i en tørr stekepanne på middels varme og rør i blandingen til kjernene begynner å bli gyldne. Mal blandingen i en blender eller elektrisk kaffekvern (eller bruk en mandelkvern).

Ha melet tilbake i stekepannen sammen med sukker, margarin/smør og valmuefrø. Sett pannen over middels varme mens du rører til sukkeret og smøret er smeltet og blandingen er blitt merkbart varm (det tar ca 5 minutter).

Ha i bringebærsyltetøyet og elt blandingen sammen i stekepannen til syltetøyet er jevnt fordelt i melet. Ta stekepannen av platen og avkjøl blandingen noe.

Sett ringen til en springform, 18 cm i diameter, på et kakefat. Kle eventuelt innsiden med strimler av bakepapir eller overhead folie. Hell frøblandingen i bunnen av formen og fordel den jevnt utover.

Marsipanmoussen:

Legg gelatinen i kaldt vann. Varm opp melken mot kokepunktet. Ha i gelatinen og rør til den er oppløst.

Del marsipanen i biter og ha den i den varme melken. Rør godt sammen. Klem eller skrap frøene ut av vanlijestangen og ha dem i melken. Avkjøl blandingen noe, før du heller den i en blender.

Kjør blenderen til marsipanen er finfordelt i melken. Hvis ikke marsipanen er veldig gammel og tørr, kan du også bruke miksmaster for å blande melk og marsipan. Tøm blandingen ut i en bolle og sett den til side til blandingen begynner å stivne litt.

Visp fløten stiv og bland med marsipanmelken. Hell blandingen over kakebunnen. Prøv å unngå å smøre kremen opp langs kanten av formen. Sett kaken kaldt til moussen er helt stiv (3-4 timer).

Bringebærlokket:

Tin bringebærene og bland dem forsiktig med sukkeret. Det er fint om noen av bærene fortsatt er hele.

Før montering av kaken, legger du gelatinen i kaldt vann. Klem av vannet og ha gelatinen i en liten kopp med 30 g vann. Sett gelatinen over kokene vannbad og rør til den er oppløst i vannet.

Hell gelatinblandingen over bringebærene, og bland godt sammen. Hell bringebærlokket over moussen, og fordel jevnt utover.

Sett kaken kaldt i minst 1-2 timer til bringebærlokket har stivnet.

Mer informasjon:

Kaken kan best transporteres med kakeringen på, eller hvis du har brukt kakefolie langs kanten kan det være nok støtte for kaken under transport.

Før servering fjerner du kakeringen forsiktig. Har du brukt papir eller folie rundt kanten fjerner du også denne forsiktig, ved å løsne med en kniv langs kanten, mens du trekker i folien.

Denne kaken er glutenfri og eggfri. Hvis du bruker melk- og fløteerstatning er kaken også melkefri.

Her har jeg brukt gelatin, men du kan også bruke agar. I så fall kan du få en glutenfri, vegansk kake, forutsatt at du også bruker melkeerstatning. Hvordan du jobber med agar har jeg skrevet om flere steder på bloggen.

I denne kaken bruker du 2,5 g agar i marsipanmoussen. Agaren løser du direkte i den kokende melken. Det tar litt tid å løse opp agar, så følg med på vekten av kjelen (husk å legge en bordskåner på vekten før du setter den varme kjelen på vekten) og erstatt tapt væske med vann. Til Bringebærlokket bruker du 1 g agar, som du løser i vannet. Siden dette er et lite volum, er det enklest å koke i mikrobølgeovnen. Erstatt fordampet væske med mer vann. Hvis agarblandingen virker for tykk, kan du spe ut med noe av saften fra bringebærene. Når agaren er helt oppløst skal den jo uansett blandes i denne væsken til slutt. De færreste har vekt som måler nøyaktig 1 g, men 10 g går greitt med elektronisk vekt. Hvor mye 1 g agar er, finner du ut ved å bruke en måleskje, og så måle opp hvor mange måleskjeer 10 g agar utgjør.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. mai 2014
Oppdatert 8. mars 2015

9 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *