Smuldrepai med plommer

Frukthøsten har så smått begynt. Det er tid for smuldrepai. Dette er en effektiv måte å bruke mye frukt i kake på, og samtidig få en knasende sprø skorpe. I sin enkleste utgave legges frukten i skiver eller biter i bunnen av en ildfastform, og en mørdeig smuldres oppå frukten før kaken stekes. Her har jeg lagt et lag med deig under frukten også. Det gir litt mer kakepreg på det hele. Plommer inneholder mye væske, som vil renne ut av frukten ved oppvarming. Så det er lurt å koke plommene først, slik at en del av væsken fordamper. Hvis plommene er sure, kan du ha litt natron i blandingen mens den koker. Det nøytraliserer noe av syren, og gjør at plommesmaken kommer tydeligere fram. Denne oppskriften er nok til 6-8 personer.

700 g plommer
100 g vann
70 g sukker
evt 1/2 ts natron

100 g melkefri margarin
100 g sukker
1/2 ts salt
100 g kakehummus
1 ss (10 g) Certo frysepulver (inneholder xanthan)
40 g kokos kjørt til fint pulver i blender eller elektrirsk kaffekvern
40 g mandelmel eller mandler
70 g havregryn kjørt til fint mel i blender eller elektrisk kaffekvern

40 g havregryn
20 g kokos
15 g sukker
1/2 ts malt kanel

Kok opp plommene med litt vann, fjern stenene, tilsett sukkeret og la blandingen koke under omrøring i 15-20 minutter til volumet er blitt redusert med 40-50 %. Avkjøl blandingen.

Dekk en liten langpanne med et stykke bakepapir. Sett stekeovnen på 180 gC.

Visp sammen margarin og sukker. Visp inn salt og kakehummus. Strø over Certo frysepulver og fortsett å vispe. Rør inn finmalt kokos, mandelmel og havremel.

Trykk halvparten av deigen ut i en liten langpanne dekket med bakepapir. I resten av deigen rører du inn havregryn, kokos og kanel. Bre plommemosen utover kakedeigen. Strø resten av kakedeigen i klumper og smuler utover plommene. Stek kaken ved 180 gC i 30-40 minutter, eller til overflaten er blitt pent gylden.

Server kaken lunken som dessert, gjerne med en klatt med vispet krem eller en kule vaniljeis.

Denne kaken er glutenfri, melkefri, og eggfri. Hvis du bruker vegansk margarin er den også vegansk. Hvis du tåler melk, kan du bruke smør i stedet for melkefri margarin.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 12. august 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *