Sitronregnkake

Sitronregnkake og en kopp te. Herlig ettermiddagskos!

Min engelske kollega syntes jeg burde ha med «Lemon Drizzle Cake» i «Frie kaker«, siden det var den absolutt beste kaken han visste. Nå har jeg omsider prøvd det ut, og han har rett, dette er en kjempegod kake. Det er i prinsippet en klassisk formkake smaksatt med revet sitronskall, som mens den fortsatt er varm overhelles med en sukkerlake laget av sitronsaft og sukker. Når kaken er avkjølt, vil sukkerlaken gjøre kaken ekstra saftig, og overskuddet av sukkerlake fungerer også som en blank, kanskje krystallisert, glasur på toppen av kaken. Kaken er en engelsk klassiker og det finnes tallrike oppskrifter og framgangsmåter. Her har jeg laget en glutenfri variant, basert på grunnoppskriften på muffins med bønner fra Frie kaker (s 94), men andre lyse formkaker kan også fungere som utgangspunkt, for eksempel en variant av klassisk formkake (s 10) eller formkake uten egg (s 178) fra Frie kaker.

Her er kortversjonen av oppskriften: Sett ovnen på 180 gC. Smør en liten form, 18 cm i diameter med olje.

Revet skall fra 1 stor sitron
2 egg
200 g kokte kikkerter
150 g sukker
70 g rapsolje
50 g maisennamel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt.

Bland alt godt i hurtigmikser/blender, til det blir en jevn, luftig krem. Stek kaken i ca 45 min ved 180 gC.
Før kaken taes ut av ovnen kokes

sitronsirup:
1 dl sitronsaft
0,5 dl vann
100 g sukker.

Kok alt opp og la koke i 2-3 minutter. Helles kokende varm over den varme kaken litt etter litt. Stikk 40-50 hull i kaken med en pinne (spisepinne, strikkepinne el l), slik at sirupen kan trenge inn i kaken. Når all sirupen har trukket inn i kaken er den klar til servering. Kaken er kanskje enda bedre dagen etter.

Kaken slik den er beskrevet her er melk og glutenfri. Ved å bruke formkake uten egg (s 178) fra Frie kaker som utgangspunkt, kan denne kaken bakes egg og melkefri. Vask sitronen godt med zalo før du river skallet, for å fjerne voks og sprøytemidler.

5 thoughts on “Sitronregnkake

  1. Pingback: Appelsinkake med Grand Marnier | Frie Kaker

  2. Pingback: Sitronregnkake II | Frie Kaker

  3. Pingback: Oppskriftsonsdag: Kaffekaker

  4. Pingback: Oppskriftsonsdag: Kaffekaker

  5. Pingback: Highlights fra Afternoon Tea-utfordringen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *