Mormors eplekake

God, gammeldags eplekake

Min mormor var flink til å bake. Hun hadde alltid kaker til kaffen, gjerne flere slag. Om høsten gikk det i eplekake, selvsagt. Og da var det ikke fransk eplepai, med tynn bunn. Men mer noe som liknet på fyrstekake. Mye, litt fast kakestoff, en mellomting mellom mørdeig og formkake. Slik eplekake inneholder smør, sukker, egg og en god del mel. Her har jeg byttet ut egg med kakehummus, altså hjemmelaget pasta av finmoste kikerter, og det fungerer flott. Hvis du baker glutenfritt fungerer kakehummus også som en glutenerstatning. Oppskriften er nok til en form på ca 18-20 cm i diameter. Får du deig tilovers, kan du forme små kuler og trille i sukker-kanel blanding, og steke ved siden av. Da får du noen småkaker av typen Snickerdoodles på kjøpet. Jeg bakte denne kaken med finmalt rismel til kollegene på jobben, og den slo godt an.

100 g melkefri margarin
100 g sukker
1/2 ts salt
100 g kakehummus
1 ss (10 g) Certo frysepulver (inneholder xanthan)
125 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
2-3 epler i biter
sukker
kanel

Sett stekeovnen på 180 gC. Smør en liten springform (18-20 cm) med melkefri margarin. Rør margarin og sukker hvitt og luftig sammen med saltet. Visp inn kakehummus. Strø på Certo frysepulver, og bland godt sammen. Rør inn melet. Trykk deigen ut i kakeformen. Fjern kjernehuset og del eplene i båter, som stikkes ned i deigen. Strø kaken med sukker og kanel. Stek kaken ved 180 gC i 40 minutter, eller til kaken er blitt pent gylden i kanten.

Denne kaken er melkefri, eggfri og glutenfri. Den er derfor også vegansk. Hvis du tåler melk kan du bytte ut margarin med smør. Hvis du tåler gluten, kan du bruke 150 g hvetemel istedet for rismel og Certo frysepulver.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 31. oktober 2013
Oppdatert 7. juni 2014

7 thoughts on “Mormors eplekake

 1. Denne skal jeg prøve meg på i dag 🙂 Men jeg lurer på, stemmer det at det ikke skal være bakepulver i den? Blir den ikke veldig kompakt da?

  • Hei igjen
   Nei, jeg har ikke brukt bakepulver i denne. Det kommer noe luft inn i deigen, når du visper margarin og sukker hvitt, og når du har oppi kakehummusen etterpå. Det er tilstrekkelig. Faktisk hevet kaken seg litt i ovnen også. Hvis du har i bakepulver, tror jeg faktisk at kaken kan bli litt smulete, fordi luften sprenger deigen fra hverandre.
   Anne S

  • Ja, det kan du. Men jeg tror jeg ville ha brukt halve mengden som Certo. Certo frysepulver inneholder også noe modifiserte stivelser, og de bidrar nok sikkert til bakeresultatet, men jeg tror det er xanthan som er viktigst. Jeg har ikke sammenliknet direkte riktignok. Bør nok gjøre det ved leilighet, siden jeg skriver så mye om det.
   Anne S

 2. Hei!
  Jeg lurer på om det vil gå greit å bruke havremel istedenfor glutenfri melblanding?- sånn bakekjemisk sett..
  Mvh Inga

 3. Ja det tror jeg skal gå helt fint. Faktisk har jeg vel egentlig prøvd noe som likner. Hvis du sjekker valnøttkaken, så har jeg brukt havremel der, sammen med litt maisstivelse fordi jeg tenkte det var lurt. Kanskje det er lurt her også. Stivelsen I havremel er kanskje ikke like let tilgjengelig som i hvetemel og i stivelser, iallefall hvis du maler det selv med blender fra havregryn.
  Anne S

 4. Pingback: Fyrstekake | Frie Kaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *