Solbærpai

Etter regnet, solbærpai!

Nå er solbærene modne, og jeg har lyst til å prøve å bruke dem til å bake kake. I vår smakte jeg en tysk formkake med solbærfyll, som gav et friskt og syrlig inntrykk. Her har jeg undersøkt hvordan solbærene fungerer i en pai med mandelkrem. Solbær smaker ganske sterkt, så det trenges ikke så mye for å lage denne kaken. Hvis du ikke har solbær, kan du selvsagt bruke et annet bærslag. Da bør du øke mengden bær noe, så du får fram bærsmaken i gelelokket. Oppskriften er beregnet til en paiform på 24-26 cm i diameter, og er nok til 8 personer.

140 g finmalt (brunt) rismel 
25 g maizennamel
75 g melkefri margarin (eller smør)
1/2 ts salt
25 g melis
1 ts certo frysepulver
1 ss melis
60 g vann
1 ss (15 ml) 7% eddik

Sett stekeovnen på 180 gC. Smør en paiform (24-26 cm i diameter). Bland sammen mel, salt og sukker, og smuldre smøret i det tørre. Rør sammen melis og certo frysepulver, og ha i vannet og eddiken under kraftig omrøring. Fortsett å røre godt sammen til blandingen er jevn, gni ut eventuelle klumper. Dette skal bli en litt seig blanding, som jeg bruker her som alternativ til et sammenvispet egg. Ha certo-blandingen i melet, og elt sammen til en fast deig. Stek paiskallet ved 180 gC i 20 minutter.

 Mandelkrem:
150 g malte mandler
150 g sukker
150 g kokt, finmost eple
75 g smør, kokosolje eller melkefri margarin
1/4 ts salt
Bland malte mandler, sukker, finmost eple, mykt fett og salt, og hell blandingen i det ferdig stekte paiskallet. Stek ved 180 gC i 20-25 minutter, til overflaten har fått en lys brun farge.

Gelelokk:
200 g solbær
250 g vann
75 g sukker
20 g 0,1x agar eller 4 plater gelatin
Strø 100 g friske solbær over mandelkremen. Kok opp 100 g solbær med 250 g vann. La koke 3-4 minutter. Sil av solbærene gjennom et dørslag. Press ut saften av bærene gjennom dørsslaget. Mål opp og sjekk at du fortsatt har 250 g saft. Fyll eventuelt på med mer vann. Kok opp saften på nytt med sukker og agar. Småkok til agaren er løst opp. Bruk gjerne stavmikser for å løse opp klumper av agar. Fjern skummet som har dannet seg og avkjøl blandingen litt til geleen så vidt har begynt å stivne (agar begynner å stivne når temperaturen er lavere enn 45 gC), og hell over mandelkremen. Hell eventuelt igjennom en tesil for å fjerne skum, luftbobler og eventuelle klumper av uoppløst agar. La kaken stå rolig og kaldt til geleen har stivnet.

Denne kaken er glutenfri og eggfri. Hvis du bruker melkefri margarin og/eller kokosolje istedet for smør er kaken også melkefri.  Hvis du bruker agar i gelelokket er den også halal. Når kaken lages uten egg, smør og gelatin er den vegansk.

Hvis du ikke har rismel, kan rismel og maizennamel byttes ut med 165 g glutenfri melblanding. Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte rismelet med like mye hvetemel (behold maizennamelet, det gjør paiskallet sprøere). Hvis du tåler egg, kan du erstatte certo-melis-vann med ett egg (men behold eddiken, den gjør at det glutenfrie skallet henger bedre sammen).

 Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 4. august 2013
Oppdatert 11. april 2018

13 thoughts on “Solbærpai

  • :-)! Kaken ble tatt med i middagsselskap, og responsen var udelt positiv. Mandelkremen her kan helt sikkert brukes som underlag for mye annen frukt/bærfyll også. Tror for eksempel at appelsinskiver dekket med gele vil bli helt knall. Ved passende leilighet tester jeg det kanskje ut og lager et blogginnlegg om det.
   Anne S

     • Hei igjen
      Bloggen er laget med WP, men har nok ikke alle WP-widgetene er jeg redd. Jeg har iallefall ikke funnet noen follow-me widget, så det er derfor du ikke finner den heller. Men jeg tror du kan følge bloggen gjennom RSS? Det kan iallefall jeg. Se etter det orange RSS symbolet øverst til høyre (hvis du bruker Internet explorer iallefall). Klikk på den, og be om å abbonnere på RSS-feed fra denne bloggen. Da kan du sjekke om det er kommet nye innlegg ved å gå til favorites og feeds.
      Anne S

    • Det høres spennende ut. Jeg er veldig interessert i å høre dine erfaringer med agar. Jeg hadde en lengre diskusjon om dette med en annen leser av bloggen i sommer, og har laget en egen side om temaet som jeg skal oppdatere snart. Hun endte opp med å måle opp agar med måleskje (ml mål, 1 ml tilsvarer 1 g av hennes agar) istedet for å gjøre slik jeg har beskrevet konsekvent på bloggen, nemlig å forkoke agaren og lage en 10% blanding. Hennes agar ble helt uhåndterlig etterpå, mens min oppfører seg fint. Så det er sannsynligvis forskjell på de ulike merkene folk kan få tak på. Min er herfra.
     Anne S

 1. Så mange fine oppskrifter! Kjekt for alle oss med matallergi 🙂 Eg har hatt stor glede av både nettsida og boka di. Og solbærpaien ser nydeleg ut!
  Eg ser at du brukar kokt eple i mange av oppkriftene dine. Kokar du heile eplet med kjerne, eller renskar du det først? Gler meg til å prøve paioppskrifta di 🙂

  • Hei igjen
   Hyggelig at du har nytte både av boken og bloggen. Epler inneholder en god del fiber/karbohydrater (blant annet pektin) som fungerer bra som bindemiddel i kaker. Kan delvis erstatte både egg og gluten, og er dessuten lett tilgjengelig, så det er grunnen til at jeg bruker det såpass mye. I amerikanske oppskrifter vil du ofte seg «applesauce» brukt som erstatning for fett i kaker. Det er finmost eplemos, men der er det også sukker med, så jeg har funnet ut at det er like greitt å koke epler og bruke det. Jeg koker eplene med skall og eventuelt også kjernehus. Hvis kjernehuset er med, må eplene passeres gjennom en sikt, for å få bort kjernehuset etterpå. Har du fjernet kjernehuset, kan du kjøre eplene i blender etter at de er kokt.
   Anne S

 2. Hei,

  jeg antar at for å lage solbærgelèen ovenfor har du i 250 g med vann (og ikke 200 g) til 2 g agar mht at noe av vannet (0-50 g) vil fordampe under kokeprosessen ?

  Mvh
  Mahwash

  • Hei igjen
   Jeg har rettet litt opp i teksten, så det er klart at jeg vil ha 250 g saft totalt. Siden 0,5 g agar skal være nok til 1 dl (100 g væske) ser du at jeg har tatt litt mer agar her enn absolutt minimum.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *