Kakehummus

En bolle full av kakehummus klar til julebakst!

Etter å ha brukt kikerter i kaker i hele år, slik lesere av denne bloggen er godt kjent med, har jeg kommet opp i en liten utfordring i forbindelse med julekakene. Jeg er sikker på at kikertene vil gjøre seg bra i peppernøtter og andre julekaker også, både som gluten og eggerstatning. Men jeg trenger såpass lite at jeg får trøbbel med å lage kikertemos med den ganske store blenderen jeg har. Hvorfor ikke lage en stor porsjon moste kikerter, så det rekker til mer enn en omgang kakebakst? Hvis man mot formodning ikke trenger alt til kakebaking, er kakehummus et ypperlig utgangspunkt for å lage vanlig hummus med hvitløk, tahini (sesamfrøpasta) og olivenolje, eller hvorfor ikke falaffel eller vegetarburgere? Eller frys ned kakehummusen i mindre porsjoner til senere bruk. For å få most kikertene i blender, trenges det tilsetting av en væske. Siden jeg vil bake tørre småkaker, har jeg brukt olje i forholdet erter:olje 5:1. Det betyr altså litt mindre enn 20g olje pr 100 g kikertmos. Hvis planen er å bruke 50 g kikerter og 70 g fett, trenger jeg altså 60 g kakehummus og 60 g fett, siden 10 g fett allerede finnes i kakehummusen. Et eksempel på at mattekunnskaper fra skolen kan få praktisk anvendelse på kjøkkenet…:-). Slik gjorde jeg det:

350 kokte kikerter (eventuelt fra boks)
70 g matolje (solsikke eller raps er fint)

Kjør kikertene i blenderen til de begynner å bli knust, ha i oljen og fortsett å kjøre blenderen til det blir en jevn masse uten tydelige biter av erter. Du må nok regne med å bruke en slikkepott for å dytte massen litt ned mot knivene, men pass på å ikke komme borti de roterende knivbladene med slikkepotten. Skrap massen ut av blenderen og over i egnet oppbevaringsboks. Kakehummus kan oppbevares i kjøleskap i noen dager, eller fryses ned i mindre porsjoner for senere bruk.

Kakehummus er planlagt brukt som erstatning for egg og/eller gluten i eggfrie og glutenfrie julekaker. Planen er å erstatte ett egg med like mye i vekt av kakehummus.  Det vil si ca. 70 g kakehummus pr egg. Rapport om vellykkete forsøk vil komme på bloggen etterhvert. Spesielt har jeg lyst til å prøve å lage Berlinerkranser, som ellers ikke er mulig uten kokte eggeplommer.

Her er noen blogginnlegg der jeg har brukt kakehummus:
Ingefærkaker
Sjokonøttcookies
Tebriks
Krumkaker

Hvis du vil lage ekte hummus med dette utgangspunktet sper du massen med litt mer olivenolje, 1-2 knuste fedd hvitløk, sitronsaft og en skje eller to med tahini. Smak til med salt.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 12. desember 2012
Oppdatert 10. august 2014

 

17 thoughts on “Kakehummus

 1. Du kan kjøpe ferdigmalt kikertmel på de fleste internasjonale matsentre. Jeg bruker dette til mange ting bla. pannekaker, sveler, vanligekaker og kjeks. Det er også flott til hjemmelaget (brun)saus……Ser for meg at det blir mye enklere å lage kakehummus med dette når du slipper å bløtlegge, koke og male kikertene først…..?

  • Hei
   Takk for tips. Kokt kikertemel fungerer som jevning, og man kan lage ertestuing av det også. Jeg er likevel ikke sikker på om det blir helt det samme som kokte moste kikerter. Men jeg kan gi det et forsøk, og se hva jeg synes. Rapport kommer etter hvert.
   Anne S

 2. Det er utrolig spennnende å følge din blogg. Din inngående kjennskap til ingrediensenes virkning på helheten er imponerende. Et barnebarn har nylig fått omfattende matintoleranse (melk, egg, div melsorter, gluten, gjær +++) og vi har allerede prøvd både sjokkoladekake og gulrotkake med stor suksess. Derved er faktisk kakefronten dekket. Eksperimenterer selv med div polarbrød-liknende brødskiveerstatninger samt godt, tynt knekkebrød. Og er kommet langt. Takk!

  • Hei igjen
   Takk for hyggelig tilbakemelding. Hvis du ikke allerede har kikket på boken, kan det være at du også kan ha glede av «Frie kaker», her er det flere oppskrifter, også på kaker som er fri for både egg, melk og gluten. I tillegg er det et kapittel om kakekjemi, som gjør det lettere å eksperimentere selv. Boken finnes fortsatt i (nett)bokhandler og selvsagt på bibliotekene.
   Anne S

  • Hei igjen
   Jeg regner med at ett egg tilsvarer 70 g kakehummus. Det fungerer bra for småkaker og den slags, der egg først og fremst skal fukte og binde sammen deigen. For luftige kaker, som sukkerbrød, er ikke kakehummus en brukbar eggerstatning. Men det skrev jeg vel kanskje over her også.
   Nå har jeg for øvrig oppdatert innlegget, slik at svaret på spørsmålet ditt er inkludert i bloggposten.
   Anne S

 3. Pingback: Fyrstekake | Frie Kaker

 4. Pingback: Sjokofrøcookies | Frie Kaker

 5. Pingback: Pea-pai | Frie Kaker

 6. Pingback: Mormors eplekake | Frie Kaker

 7. Pingback: Sjokonøttcookies | Frie Kaker

 8. Pingback: Bringebærkokoskake | Frie Kaker

 9. Pingback: Smuldrepai med plommer | Frie Kaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *