Frie kaker på YouTube

video-2Da boken «Frie kaker. Kunsten å bake supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker» ble lansert høsten 2011, ble det også laget en presentasjonsvideo med tanke på innsalg av boken til bokhandlerne. I dag fant jeg den på YouTube.

Her forklarer jeg ideen bak prosjektet Frie kaker, og baker blant annet muffins med bær fra boken. Samme oppskrift har jeg brukt til sitronregnkake her på bloggen. Oppskriften var også utgangspunkt for serien med muffins og kaker her på bloggen, der kikerter er bærende ingrediens, som for eksempel studentmuffins.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 10. april. 2014

Julegavetips: Frie kaker!

 

Frie kaker! Fin julegave til alle.

Nå som det nærmer seg jul er det veldig fristende å minne leserne av denne bloggen om at boken «Frie kaker. Kunsten å bake supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker» som ble utgitt høsten 2011 fortsatt er i salg i bokhandlene, i ulike nettbokhandler og direkte fra forlaget Spartacus. Boken er en flott gave til alle som av og til har behov for å bake frie kaker (og det er jo så og si alle :-)). Rett før jul i fjor omtalte Yngve Ekern i Aftenposten boken på følgende måte: «Så deilig! En kakebok uten bilder av dype utringninger og sjokoladefingre på vei mot dyprøde lepper.. Frie kaker er rett og slett den beste og mest sympatiske kokeboken i år..».

I år er jeg blitt intervjuet av Nina Sævik i siste nummer av Cøliakiforeningens medlemsblad «glutenFRI». Intervjuet er ikke tilgjengelig på internett, så her er et par utdrag, der jeg forteller om min visjon for boken og prosjektet Frie kaker:

«Min visjon er at hvem som helst skal kunne ha kunnskap om å lage frie kaker. For ingen skal kunne gjemme seg under teppet og si at det er for vanskelig. Det er ikke noe magisk ved maisenamel, potetmel, mandler, glutenfrie havregryn og kikerter – du får det på Rimi….

….Anne ga i fjor ut kakeboken «Frie kaker, kunsten å bake supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker». Den inneholder nyttige tips og råd samt oppskrifter på alle mulige slags kaker, hvor rundt 100 av 130 oppskrifter er glutenfrie. Boken er ikke skrevet spesielt for personer med cøliaki eller folk med andre matintoleranser, forteller hun –den er skrevet for alle som ønsker å bake kaker uten disse ingrediensene. Allergikere, pårørende, nysgjerrigperer, elever, lærere – og alle andre.

– Dette er en lærebok i kakebaking, og tanken bak er nettopp at hvem som helst skal kunne bake til hvem som helst. Og ja, kakeoppskriftene er frie for melk, mel, egg og sukker, men den handler også om å gjøre seg fri fra (konvensjonelle) oppskrifter, tenke litt selv, komponere selv. Hvis man ønsker å lage en kake uten sukker og hvetemel, er jeg sikker på at man vil finne informasjon og inspirasjon i denne boken til nettopp det. Og så kan man tilpasse litt selv om man ønsker det. Når jeg får tilbakemeldinger om at folk har lært å tilpasse oppskriftene etter sitt behov, da har jeg oppnådd det jeg vil. Og da har man, som kakebaker, kommet langt – matintoleranse eller ikke, avslutter Anne.» (intervju med Anne S i glutenFRI 4/12)

Bokomtaler

Boka «Frie kaker. Kunsten å bake supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker» kom ut i september 2011 på Spartacus forlag. På forlagets hjemmesider er det samlet endel artikler der boken er omtalt. Jeg er flere ganger blitt intervjuet i anledning av boka. I Forskning.no var fokuset særlig kakekjemi og utforsking av kakebakingens grenser. Intervjuet finnes både på norsk og på  engelsk. Boka ble anmeldt i Tidsskrift for Den norske legeforening, våren 2012. Anmeldelsen finner du her. Boka ble også omtalt på bloggen «Alt godt» høsten 2011, i mai 2012 på bloggen «turtledesign«.

I forbindelse med Mammutsalget 2013 har boken fått ny oppmerksomhet: «Unesmat» og  «Liselotteaunelie«.

Bloggeren «Mat fra Meinichsgate» skrev om Frie kaker i april 2014.

Anne S

Sist oppdatert 1. august 2018

Kakeforedrag i Stavanger

I forbindelse med kommende helg skal jeg holde to foredrag om «Kunsten å bake supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker» i Stavanger. Fredag 4. mai kl. 11.30-12.30 er det i forbindelse med Temalunsj i Måltidets hus. Temalunsjen er gratis og åpen for alle. Påmeldingsfristen er 2. mai via www.nceculinology.no. Jeg skal også holde foredrag om kakekjemi og om immunologi ved cøliaki på medlemsmøte hos NCF Rogaland på Klepp ungdomsskole, Bryne, mandag 7. mai, kl. 19.00. Påmeldingsfrist er 2. mai der også, til amj@lyse.net. Det koster 50 kr, inkludert pizza.

Anne S

PS: Og ja, det blir forhåpentligvis smaksprøver på frie kaker begge steder.

Hos Wenche høsten 2011

Høsten 2011 var jeg hos Wenche på GMN på TV2 og snakket om «Frie kaker», kort etter at boken ble utgitt. I dag twitret og blogget @hobbykokken at han hadde vært hos Wenche og snakket om trykkoking. Det satte meg på tanken om at jeg skulle sjekke om klippet med meg var tilgjengelig fortsatt. Og det var det jammen: Om Frie kaker på GMN

Wenche og jeg lager glutenfrie, melkefrie muffins, etter samme grunnoppskrift som jeg også har brukt i sitronregnkake her på bloggen.

Kakeforedrag med smaksprøver

Frie kaker klar til Idefestivalen 15. oktober

De siste ukene har jeg holdt flere foredrag om å bake frie kaker, med tilhørende smaksprøver. Det er en utfordring når jeg ikke vet hvem eller hvor mange som kommer og hører på. I tillegg til å unngå melk, egg og mel i samme kake, har jeg også villet unngå vanlige allergener som nøtter og sitrus. Samtidig er det en grense for hvor mye jeg kan klare å bake og få med i bilen på en gang. Løsningen har vært å lage Askeladdens sjokoladekake (s 62) som «petits fours» med samme kremtopping som muffins med krem (s 50). Kaken fungerer også som avsluttende poeng i kakeforedraget, og illustrerer godt at det er mulig å lage luftig formkakekonsistens, selv uten egg og gluten, bare ved bruk av fruktfiber (aprikos, gulrot og banan) og glutenfritt mel (finmalt rismel og kakao) for å fange luft og bygge struktur. Og ja, det må noe sukker og olje til også.

Anne S